Een Dell beamer aan uit kan dan met de volgende code:
// zend de AAN/UIT code 3x (volgens protocol) // wacht 1 sec en doe het opnieuw #include <IRremote.h> IRsend irsend; void loop() { for (int i = 0; i < 3; i++) { irsend.sendNEC(0xF20A40BF, 32); // Dell AAN/UIT delay(40); } delay(1000); } Een IR LED wordt dan aangesloten op PIN 3 (PWM) van de Arduino UNO.
Mijn useless machine heeft enkele dagen in de personeelskamer op mijn school mogen doorbrengen. Doel: Zoveel mogelijk failure modes ontdekken. Elke keer als het stuk gaat probeer ik het ontwerp te verbeteren. Allereerst bleek het hout van het armpje te zacht; Een collega hield het armpje tegen en het asje van de motor draaide door in het houten armpje. Resultaat het gat werd een beetje uitgelubberd en er zat speling tussen motorasje en arm. Oplossing: Nieuwe arm van harder (berken i.p.v. populier) multiplex uit meerdere dunne lagen die haaks op elkaar zijn geplakt. De lasercutter snijdt wel.
Maar inmiddels is de motor (GM3 kloon) doorgebrand. De gearbox is onbeschadigd maar het motortje doet het niet meer. De motor is ongetwijfeld doorgebrand doordat de arm van de useless machine is geblokkeerd (vastgehouden? tegengehouden? vastgelopen?). Een "echte" GM3 heeft wellicht een slipkoppeling. Deze kloon i.i.g. niet.
Hoewel die dingen niet echt duur zijn (E 1,25) wil ik graag het motortje zelf vervangen (E 0,20). Het motortje heb ik liggen, maar hoe monteer je het tandwiel op de as? Het asje is niet afgeplat zoals dat bij dikkere assen vaak het geval is.
Ik vermoed dat het tandwiel erop geperst zit. Hoe krijg je het eraf? En dan op een ander motortje monteren? Zou dat kunnen?
Dit is sowieso een probleem dat ik al vaker ben tegengekomen: Hoe vervang en/of monteer je een tandwiel o.i.d. op een asje van 2mm doorsnede?
Het eerste "echte" project met de lasercutter is een useless machine geworden. Een inmiddels op internet bekend doosje dat zichzelf uitzet. Volgens wikipedia in 1952 bedacht door Minsky en Shannon. Sinds de maker revolutie is het echt een hit.
Ik heb een doosje gesneden uit 6mm populiermultiplex (goedkoop). Het doosje is gemaakt met een "boxmaker" plugin in inkscape. Leuk detail is wel dat er geen lijm gebruikt is. Het doosje zit in elkaar geklikt. Past zo precies dat alle vingerverbindingen op wrijving vast zitten.
Het plankje waar de motor (Dat is overigens een GM3 gearmotor kloon van 1euro25) op is bevestigd zit ook met vingerverbindingen in de zij- en onderkant van het doosje. Dat het paste na tekenen in Inkscape was zowel een wonder als overwinning. Klik! Gaaf!
De motor bevestiging bestaat uit twee stukjes 6mm triplex; Het kleine stukje triplex is aan het grote stuk vastgelijmd. De motorbevestiging bleek net iets te ruim; Opgelost met hot-glue.
De arm (niet op foto) past ook op wrijving op de motor.
Verder is het een standaard useless machine zoals er duizenden zijn. Een on-off-on schakelaar, microswitch, 4x AA batterijen in de bekende schakeling.
Eindresultaat:
Close-up met QR code op het deksel (verwijzing naar dit blog):
Zeker niet origineel, maar wat een leuk ding!
Verbeterpunten voor versie 2:
Zet het draaipunt van de arm recht onder de schakelaar
Monteer de microswitch ook op het motorplankje en test motorplankje + bovenkant als een geheel zonder dat het in het doosje zit. Dat scheelt een hoop gepriegel. Dan is het handig dat het motorplankje aan het deksel hangt ipv in de zijkant.
3xAA is waarschijnlijk voldoende. Dan is het doosje wat langzamer. Mits de motor dan genoeg koppel heeft om de schakelaar te bedienen.
Het doosje kan kleiner.
Oefenen met snijden van populier (lasercutter instellingen) zodat het hout minder verbrandt eruit ziet.
Deze week hebben we op school de beschikking gekregen over twee moderne "tools": Een lasercutter en een 3D-printer. Inspirerend, maar ook gewoon gaaf.
Lasercutter.
Een Trotec Speedy 100R 30Watt laser. Hiermee kun je moeiteloos en heel precies plastic, hout, karton en papier snijden en graveren. Een vectortekening uit CorelDraw, AutoCAD of Inkscape letterlijk geprint door een sterke laser. Ik gebruik Inkscape.
Ik heb vooral geƫxperimenteerd met populieren multiplex. Dit hout is gemakkelijk verwerkbaar en goedkoop. Acryl (PMMA, Perspex) is veel makkelijker en mooier, maar ongeveer 10x zo duur. 6mm populier kost bij de Praxis 10 euro/m2 en bij een houthandel nog minder. 4mm acryl is 77 euro/m2.
Vooral leuk is het maken van haakse verbindingen (doosjes e.d.) met vingerlassen. Voor Inkscape bestaat een handig plugin die dit soort vingerlassen automatisch maakt: Boxmaker. Door de juiste maatvoering te kiezen (de laser snijdt zeer nauwkeurig) kun je een doosje zo uitsnijden dat het zonder lijm muurvast gemonteerd kan worden. Voor 6mm populier is het materiaalverlies (snijdikte) ongeveer 0,3mm (0,15mm aan beide zijden van de snijlijn). In de boxmaker werkt kerf = 0.2 mm erg goed. De doosjes zijn dan nog net inelkaar te drukken zonder dat het hout breekt. Kerf = 0.1 mm is prima als houtlijm wordt toegepast.
Filmpje van de lasercutter in actie:
Nu is het vooral instellingen uitproberen en verbeteren. Zo maak ik van elk materiaal een paar proefstukjes en daarna een plaatje met de juiste instelling ingegraveerd. Dat is voor elk materiaal toch even anders, dus het is niet voldoende om "triplex 3,5mm" instellingen over te nemen. Je moet echt experimenteren met "jouw soort triplex".
Vingerlassen:
QR-codes graveren:
3D Printer.
Naast de fantastische lasercutter hebben we op school een Ultimaker 2 3d printer aangeschaft. Een erg gelikte machine die "out-of-the-box" heel aardige dingen print. Echt uitpakken, aansluiten en gaan. Ik had graag een Ultimaker-1 in elkaar gezet, maar dit is ook wel erg luxe en leuk. Het eerste test object was de "hello world!" van het 3d printen, de Ultimaker robot, in hip neon roze PLA:
Filmpje van de Ultimaker die "voronoi heart" print (test object nummer twee):