vrijdag 7 maart 2014

Lasercutter en 3D-printer

Deze week hebben we op school de beschikking gekregen over twee moderne "tools": Een lasercutter en een 3D-printer. Inspirerend, maar ook gewoon gaaf.

Lasercutter.
Een Trotec Speedy 100R 30Watt laser. Hiermee kun je moeiteloos en heel precies plastic, hout, karton en papier snijden en graveren. Een vectortekening uit CorelDraw, AutoCAD of Inkscape letterlijk geprint door een sterke laser. Ik gebruik Inkscape.

Ik heb vooral geƫxperimenteerd met populieren multiplex. Dit hout is gemakkelijk verwerkbaar en goedkoop. Acryl (PMMA, Perspex) is veel makkelijker en mooier, maar ongeveer 10x zo duur. 6mm populier kost bij de Praxis 10 euro/m2 en bij een houthandel nog minder. 4mm acryl is 77 euro/m2.

Vooral leuk is het maken van haakse verbindingen (doosjes e.d.) met vingerlassen. Voor Inkscape bestaat een handig plugin die dit soort vingerlassen automatisch maakt: Boxmaker. Door de juiste maatvoering te kiezen (de laser snijdt zeer nauwkeurig) kun je een doosje zo uitsnijden dat het zonder lijm muurvast gemonteerd kan worden. Voor 6mm populier is het materiaalverlies (snijdikte) ongeveer 0,3mm (0,15mm aan beide zijden van de snijlijn). In de boxmaker werkt kerf = 0.2 mm erg goed. De doosjes zijn dan nog net inelkaar te drukken zonder dat het hout breekt. Kerf = 0.1 mm is prima als houtlijm wordt toegepast.


Filmpje van de lasercutter in actie:



Nu is het vooral instellingen uitproberen en verbeteren. Zo maak ik van elk materiaal een paar proefstukjes en daarna een plaatje met de juiste instelling ingegraveerd. Dat is voor elk materiaal toch even anders, dus het is niet voldoende om "triplex 3,5mm" instellingen over te nemen. Je moet echt experimenteren met "jouw soort triplex".

Vingerlassen:
QR-codes graveren:

3D Printer.
Naast de fantastische lasercutter hebben we op school een Ultimaker 2 3d printer aangeschaft. Een erg gelikte machine die "out-of-the-box" heel aardige dingen print. Echt uitpakken, aansluiten en gaan. Ik had graag een Ultimaker-1 in elkaar gezet, maar dit is ook wel erg luxe en leuk. Het eerste test object was de "hello world!" van het 3d printen, de Ultimaker robot, in hip neon roze PLA:


Filmpje van de Ultimaker die "voronoi heart" print (test object nummer twee):




Geen opmerkingen:

Een reactie posten