woensdag 1 januari 2014

8x8 LED Matrix kit review (Linksprite.com)

Bij floris.cc kocht ik een 8x8 LED Matrix kit van Linksprite.com (link naar beschrijving) met in het achterhoofd om deze door leerlingen te laten gebruiken. Deze blogpost is een review van deze kit vanuit dat uitgangspunt.

De keuze voor deze kit (en niet het goedkopere equivalent van adafruit) was puur toevallig: De adafruit matrix was niet op voorraad bij floris.cc (of elders in NL) en deze wel. 

Wat is het?
Een LED Matrix bevat 8x8=64 leds die per rij en kolom verbonden zijn. Datasheet: http://www.chlazza.net/files/TOM-1088BMR-B.PDF Zo dus:
(bron: link)

Dat betekent dat er "trucs" nodig zijn om ze per led aan te sturen. Door de rijen en kolommen aan/uit te schakelen kunnen individuele leds per kolom aangestuurd worden (maar niet tegelijkertijd). Als we echter heel veel keer per seconden schakelen ontstaat een voor onze hersenen stilstaand beeld, dat eigenlijk uit een snel knipperend beeld bestaat.

Een dergelijke schakeling kan met schuifregisters e.d., maar veel handiger is de max7219 driver. Met dit IC kan een 8x8 matrix met 3 signaal lijnen worden aangestuurd. Dit kitje is eigenlijk een max7219 en LED Matrix "breakout board". Vanuit een arduino o.i.d. zijn dan slechts 5 draden nodig: 5V, GND en 3x signaal. Je gebruikt dus 3 arduino pins.

Prijs: 11 euro. Niet onbelangrijk: De lage prijs maakt het eenvoudig voor leerlingen beschikbaar. De adafruit kitjes zijn goedkoper, maar de LED matrix is dan *nog* kleiner. De adafruit mini 8x8 LED Matrixen zijn 0.8" (20mm) volgens de adafruit website.

Afmetingen: Het bordje is ongeveer 4 x 6 cm. De matrix is 35x35mm.

Wat krijg je:

In een klein doosje zit het bouwpakketje keurig verpakt:
In het doosje zat geen handleiding, maar die was makkelijk online te vinden: http://linksprite.com/wiki/index.php5?title=LED_Matrix_Kit

Bouwen was eenvoudig. De handleiding heeft duidelijke foto's van het in elkaar zetten.   Ik was enigszins eigenwijs en heb de elko liggend gemonteerd ipv staand, zodat de matrix er makkelijk op past. M.i. is dit ook echt nodig, want staand past het niet (goed):

Na het weerstandje en de twee condensatoren wordt het IC voetje en wat headers gemonteerd. Het solderen was ook met bijna 40-jarige ogen nog goed te doen zonder loep. Wel is een fijne soldeerbout en fijn soldeer (0,5mm oid) nodig. Hier mijn resultaat:

Solderen is eenvoudig. Soldeer ervaring is eigenlijk niet nodig, zeker omdat alle kwetsbare onderdelen in voetjes geplaatst worden. Problemen kunnen makkelijk worden hersteld. Alleen de orientatie en plaatsing van de Elko kan wat moelijkheden opleveren. De online handleiding is op dat vlak te summier.

Het bordje wordt m.b.v. niet meegeleverde jumper stekkertjes aangesloten. Niet meegeleverd betekende in dit geval ook "niet aanwezig". Ik had niets meer in de rommeldoos. Daarom heb ik het bordje rechtop in een breadbord geprikt. (Werkt ook).
De standaard code in de Arduino IDE plakt en direct resultaat:
De LED matrix is zoals gezegd in een breadbord geprikt. (Met nog een oude schakeling erop) en is aangesloten op een Arduino UNO met prototype shield. Dit werkt eenvoudig.

De eerste "eigen toepassing" moest natuurlijk een scrollende text zijn. Na wat zoeken kwam ik bij de bibliotheek (library) "maxmatrix" terecht: https://code.google.com/p/arudino-maxmatrix-library/
Na installeren van deze bibliotheek was het met het standaard voorbeeld zo gepiept: 

CONCLUSIE:
Het linksprite kitje is makkelijk in elkaar te zetten, zonder dat veel soldeerervaring nodig is. Wel is wat extra uitleg nodig, zeker voor correcte plaatsing van de elko. Het kitje werkt "out of the box" met arduino. Voor de max7219 driver is veel arduino code beschikbaar. Dus goed toepasbaar voor iedereen, ook leerlingen.

Met een LED Matrix is heel veel te doen. Mijn handen jeuken om vanalles te "prutsen" ermee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten